Regieteams Nijmegen
Woonoverlast- en complexe multiprobleemhuishoudens

Informatie

Wat zijn de Regieteams Nijmegen?

Complexe multiprobleemhuishoudens kunnen een grote negatieve impact op het woon- en leefklimaat in een straat of wijk hebben. Als overheid zetten we daarom stevige gebiedsgerichte regie op de aanpak van deze complexe huishoudens, samen met de partners in de frontlijn (wijk).

Ieder stadsdeel heeft een Regieteam, de Regieteams hebben een outreachende manier van werken. De procesregisseur en regieteamleden kennen de wijk, kunnen snel schakelen, zijn altijd op zoek naar maatwerk en kennen het sociale veld en de netwerkpartners. Daardoor worden oude én nieuwe signalen gemakkelijker en sneller opgepakt en geduid.

In de Regieteams werken de gemeente, woningbouwcorporaties, politie, Sterker sociaal werk, Jeugdbescherming Gelderland, Schuldhulpverlening en Pro Persona nauw samen.

Daarnaast worden bij de concrete aanpak van casussen diverse andere hulp- en zorginstanties ingezet en wordt er – met inzet van een aangewezen casemanager – intensief samengewerkt.

De Regieteams zijn onderdeel van de lokale toegangspoort naar zorg en ondersteuning vanuit de Jeugdwet en de WMO.

Het doel van Regieteams

Het doel van de Regieteams is de zelfregie en het probleemoplossend vermogen van een multiprobleemhuishouden duurzaam te herstellen en te vergroten, om daarmee de woonoverlast terug te dringen en de veiligheid van kinderen te verbeteren. Dit onder regie van de gemeente gecoördineerde sturing op dienstverlening en zorg te organiseren en daar regie op te voeren, voor zover een strafrechtelijke aanpak niet leidend is.

De Regieteams worden aangestuurd door een gemeentelijke procesregisseur.

Deze stuurt op de totstandkoming en uitvoering van één integraal plan van aanpak op alle leefgebieden voor het hele huishouden, bewaakt de voortgang, integraliteit en kwaliteit hiervan en escaleert indien nodig richting Manager Regieteams, het management van de betrokken instanties en richting het bestuur.

De Regieteams hebben als opdracht de woonoverlast in de wijken terug te dringen, de problemen binnen de multiprobleemhuishoudens op te lossen- dan wel beheersbaar te maken en dreigende huisuitzetting voor kwetsbare huishoudens en gezinnen met minderjarige kinderen te voorkomen dan wel op te lossen.

Dit doen de Regieteams zoveel mogelijk in samenwerking met het huishouden en de betrokken professionals, onder andere door het organiseren van casusoverleggen.

Om dit te realiseren stuurt de procesregisseur op het proces, het effectiever en efficiënter organiseren van de zorg en de samenwerking. Hierbij weegt de hij/zij kosten, effecten en risico’s af.

Er wordt gewerkt vanuit de systeembenadering; er wordt een analyse gemaakt van het hele gezinssysteem/huishouden.

De Regieteams pakken de zeer complexe casuïstiek op die, zowel op inhoud als op samenwerking, stagneert en waarbij vrijwillige hulpverlening niet meer toereikend is. Bij aanvang staat het probleem centraal (niet de hulpvraag) en word er gewerkt vanuit drang en dwang.

Naast het reguliere aanbod in hulpverlening en dienstverlening hebben de Regieteams verschillende instrumenten die actief bijdragen in het bieden van maatwerk.

Doelgroep van de Regieteams in grote lijnen samengevat:

  • Complexe multiprobleemhuishoudens waarbij op veel verschillende leefgebieden problemen zijn ontstaan en waarbij het huishouden onvoldoende in staat is hier een plan van aanpak voor te maken
  • Zowel gezinnen als huishoudens zonder kinderen
  • Ernstige woonoverlast
  • Dreigende huisuitzettingen van gezinnen met minderjarige kinderen en kwetsbare huishoudens
  • Complexe casuïstiek die stagneert op inhoud en samenwerking

Aanmelden?

Denk je aan een aanmelding bij het Regieteam, dan vinden we het prettig om het telefonisch eerst samen te bespreken. Je kunt contact zoeken met de desbetreffende procesregisseur van de wijk waar het huishouden woont die je aan wilt melden. Geen idee bij welke procesregisseur je terecht kunt?  Mail dan via regieteam@nijmegen.nl, ook voor andere algemene vragen.

Komt het tot aanmelden, dan ontvangen wij graag een compleet ingevuld aanmeldformulier en de toestemmingsverklaring Regieteam getekend door het huishouden.

Tot slot willen we op deze pagina ook meteen verwijzen naar het document wat wij als Regieteams standaard gebruiken voor de verslaglegging van onze casusoverleggen: Casusaanpak – notulen Regieteams en het format voor een Veiligheidsplan (VHP).

Meer weten? Of even overleggen?

Vragen? Dat kan via regieteam@nijmegen.nl

Of neem contact op met de procesregisseur Regieteams in het betreffende stadsdeel.